Nyomkövetőt kaphatnak a közveszélyes iszlamisták Németországban

Németországban elektronikus nyomkövető jeladó állandó viselésére kötelezhetik a közveszélyesként számon tartott iszlamistákat.

A szövetségi bűnügyi hivatalról (BKA) szóló törvényt kellett módosítani ahhoz, hogy korlátozhassák az olyan emberek mozgását, akiket terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartanak. Őket kötelezhetik a lábbilincsnek is nevezett, valójában bokán vagy karon is hordható jeladó készülék viselésére, hogy állandó megfigyelés alatt legyenek.

Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a lábbilincs ugyan nem alkalmas bűncselekmények megakadályozására, de "erőforrás-takarékos" megoldás közveszélyes emberek szemmel tartására. A módosítás a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban közveszélyessé nyilvánított emberekre vonatkozik, ami mindenekelőtt, de nem kizárólag a szélsőséges iszlamistákat jelenti.

Országszerte mintegy 550 ilyen embert tartanak számon. A szövetségi kormány most azt javasolja a tartományi kormányoknak, hogy hatalmazzák fel a tartományi rendőri szerveket is a lábbilincs viselésének elrendelésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?