Brexit: megkezdődött a parlamenti vita

Megkezdődött kedden a londoni parlament alsóházában annak a kormányzati határozattervezetnek a vitája, amelynek elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges ahhoz, hogy hivatalosan elindítsák a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Az alsóház elé terjesztett rövid, mindössze két bekezdésből álló tervezet szövege szerint Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot.

​Az alsóház e héten és a jövő héten több vitanapot tart. Eközben két köztes szavazás is lesz a beterjesztett javaslatról, amely ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül, majd ismét az alsóház tárgyalja és tart róla végszavazást. Az 50. cikkely aktiválásáról szóló parlamenti vita és szavazás nem szerepelt a kormány eredeti menetrendjében.

Theresa May miniszterelnök korábban többször is hangoztatott álláspontja szerint a cikkely aktiválása – amelyet a kormány az idei év első negyedének végéig irányzott elő – az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, és e döntéséhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás.

A legfelsőbb bíróság azonban január végén ismertetett jogerős végzésében a kormányfő álláspontjával ellentétes véleményre jutott, megerősítve az első fokon eljáró londoni felsőbíróság tavaly novemberi döntését. A felsőbíróság az állampolgári kezdeményezésre indult eljárás végén szintén azt mondta ki, hogy a brit parlament szuverén jogköre az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdésének előzetes jóváhagyása.

Kapcsolódók

Kimaradt?