banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Mexikó nem fizeti ki Donald Trump falát

Elutasította az Egyesült Államokkal közös határon építendő fal építését és költségeinek kifizetését szerdán Enrique Pena Nieto mexikói elnök.

Kijelentése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök ugyanaznap aláírta azt a két rendeletet, amely a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről - köztük a Mexikóval közös, déli határon építendő falról - rendelkezik.

Nieto Twitter oldalára feltett videoüzenetében azt mondta: „Sajnálom és elítélem az amerikai kormány döntését, hogy folytatja a fal építését a határon, amely éveken át inkább megosztott, és nem egyesített bennünket”. Hozzátette, többször elmondta már, „Mexikó nem fog fizetni a fal felépítéséért”, annak ellenére, hogy Trump kitartóan állítja: déli szomszédja állja majd annak költségeit.

Mexikóban sokan arra szólították fel Nietót, hogy tiltakozásul a washingtoni lépésekre mondja le a jövő hétre tervezett egyesült államokbeli útját. A mexikói elnök nem válaszolt ezekre a felszólításokra.

A hivatalába múlt pénteken beiktatott Donald Trump szerdán a belbiztonsági minisztérium épületében írta alá a két elnöki rendeletet. Az egyik az illegális bevándorlás megfékezéséről szól és a szövetségi támogatás megvonását helyezi kilátásba olyan - többnyire demokrata politikusok irányította - szövetségi államok és városok számára, ahol menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak. A másik elnöki rendelet az amerikai határok megerősített védelméről szól, s ezen belül a mintegy 3200 kilométeres amerikai-mexikói határon megépítendő falról.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?