A legforróbb témákra is kitér a brüsszeli MCV-jelentés

A romániai belpolitika legforróbb témájának számító közkegyelemi tervezetre és a büntetőjog módosítására is kitér az Európai Bizottság által szerdán közzétett, az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (francia rövidítése MCV) keretében készített jelentése.

A brüsszeli döntéshozók arra figyelmeztetnek, hogy „a korrupcióellenes harcot gyengítő jogi módosítások maguk után vonhatják az elért eredmények újraértékelését”.

A Bizottság felrója a román hatóságoknak a bírák és az igazságszolgáltatási rendszer elleni lejárató sajtókampányokat, amely „komoly fenyegetést jelent a korrupcióellenes harcra”. Itt elolvasható a teljes MCV-jelentés.

Johannisnak tetszik a jelentés

Klaus Johannis államfő szerdán üdvözölte azt a tényt, hogy az Európai Bizottság legfrissebb értékelésében előrelépésről számol be a romániai igazságszolgáltatási rendszer megerősítése és a korrupció elleni harc tekintetében. Az államfő ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a jelentés készítői szerint aggodalomra adhat okot a kormány által közvitára bocsátott két rendelettervezet, amelyek hatással lehetnek a korrupció visszaszorítását szabályozó törvényi keretre. 

„A jelentés megerősíti, hogy a 2015-ben beiktatott kormány nagy mértékben hozzájárult az MCV keretében megszabott célkitűzések teljesítéséhez, és meghatározó szerepe volt abban, hogy az országra nézve kedvező jelentés szülessen” – olvasható az elnöki hivatal közleményében, amely szerint most először helyezi kilátásba a jelentés az MCV megszüntetését. „12 ajánlást fogalmazott meg az Európai Bizottság, amelyek teljesítése esetén lezárulhat az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus” – fogalmaz aaz elnöki hivatal. 

Az államfő ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a jelentés szerint aggodalomra adhat okot a kormány által közvitára bocsátott két rendelettervezet, amelyek hatással lehetnek a korrupció visszaszorítását célzó törvényi keretre.  „A MCV megszüntetése nagyban függ attól is, hogy sikerül-e elkerülni egy esetleges negatív fejlődést, amely megkérdőjelezné az eddig elért haladást. Románia kormányának és a jelenlegi parlamenti többségnek meg kell értenie, hogy kizárólag az igazságszolgáltatási reform támogatásával és a korrupció elleni küzdelemmel erősíthető meg a jogállam és érhető el az MCV megszüntetése" - fogalmaz a közlemény. 

Tíz éve készülnek a jelentések

Brüsszel tíz éve, Románia és Bulgária EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel a két ország igazságszolgáltatásának működését az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében. Bukarest már évek óta sürgeti, hogy kapjon határidőt Brüsszeltől az ellenőrzési mechanizmus lezárására. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tavaly februárban úgy nyilatkozott, hogy a lehető leghamarabb, még a jelenlegi uniós bizottság megbízatásának lejárta előtt létrejöhetnek ezek a feltételek.

Ismert, hogy a román igazságszolgáltatás működésének hiányosságai és a korrupció elterjedtsége miatt 2012-ben Franciaország és Németország megakadályozta Románia schengeni csatlakozását, később hasonló okok miatt Hollandia emelt vétót Románia schengeni tagsága ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?