Veronai tragédia: nem világos, hogyan történt a baleset

Több kérdőjel is felmerül a magyar busz tizenhat halálos áldozattal járó olaszországi balesete kapcsán.

Mint megírtuk, a Franciaországból Budapestre tartó magyar jármű egy sítáborból vitt haza 14 és 18 év közötti fiatalokat. A busz az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál egy hídfőnek ütközött, majd kigyulladt.

A hatóságok vizsgálják, hogy mi okozhatta a tragédiát. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a hatóságok nem találtak féknyomot, így feltételezhető, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett. 

Az egyik szemtanú, egy kamionsofőr szerint azonban a busz már a baleset előtt füstölni kezdett, így lehet, hogy műszaki hiba okozhatta a tragédiát. „A busz pont előttem haladt a bal oldalon. Láttam, hogy sűrű füst és lángok csapnak ki a motorjából. Többször rávillogtam, hogy álljon meg, de 110 kilométer per órával tovább száguldott, majd 10 perccel később a hídnak csapódott” - emlékezett vissza ez a teherautósofőr”.

A busz a Pizolit Személyszállító Kft-é volt. A cég egyik alkalmazottja elmondta, nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette. A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak - tette hozzá. 

Hírügynökségi beszámolók rendőrségi forrásra hivatkozva arról számoltak be, hogy az égő buszból a hátsó ablakokon keresztül tudtak többen kimenekülni. Említést tettek arról, hogy egy testnevelő segített menekülni sokaknak, vissza-visszatérve a buszba, ő a hátán szerzett sérüléseket.

A veronai államügyészség közölte: gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított. A vádhatóság tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?