Szabadon engedték az isztambuli merénylőnek vélt kirgiz férfit

A török hatóságok órizetbe vették kedden reggel az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren, majd egy órával később szabadon engedték azt az Akhe Masrapov nevű, kirgiz állampolgárságú férfit, aki hasonlít az újévi isztambuli terrortámadás elkövetőjére - jelentette a Dogan török hírügynökség.

Masrapov neve és az útleveléről készült fénykép az eljárást követően a közösségi média révén úgy terjedt el, mintha a Boszporusz európai partján található Reina klubban ő hajtotta volna végre azt a 39 halálos és további 69 sebesült áldozatot követelő véres mészárlást, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vállalt magára.

A 28 éves férfi az isztambuli Atatürk repülőtérről Kirgizisztán fővárosába, Biskekbe repült, ahol a Turmush nevű kirgiz hírportálnak nyilatkozott. Masrapov elismerte, hogy a fényképen látható útlevél az övé, de hangsúlyozta, hogy semmi köze a merénylethez. Mint mondta: kereskedelemmel foglalkozik és 2011 óta gyakran utazott Törökországba. A rendőrök még elnézést is kértek tőle, amikor elengedték – tette hozzá Mashrapov.

A valódi merénylő személye már ismert a hatóságok előtt, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A tettes továbbra is szökésben van, nagy erőkkel keresik.

Kapcsolódók

Kimaradt?