Nem kell elérhetőek legyenek munkaidőn túl a francia dolgozók

Törvény védi a túlhajszoltságtól a francia munkavállalókat január elsejétől. A módosítás a „lekapcsolódáshoz való jogot” biztosítja nekik.

Nem kell többé munkaidőn kívül e-maileket olvasniuk és válaszolniuk a főnöknek a franciaországi munkavállalóknak. A szabályozás célja, hogy csökkentse a stresszt és a kiégést a munkavállalók között.Franciaország híres arról, hogy rövid, mindössze 35 órás ott a munkahét, egy felmérés szerint viszont a dolgozók több mint egyharmada munkaidőn felül is dolgozik az okostelefonján.

A szabályozás egy széleskörű munkaügyi reform része, amit Francois Hollande kormánya kezdeményezett 2016-ban, és tiltakozást váltott ki, ugyanis inkább a munkaadókat támogatja. A cégek könyebben alkalmaznak és válnak meg a munkaerőtől, mint eddig, tárgyalhatnak a szakszervezetekkel a standard 35 órásnál hosszabb munkahétről és szabadidőről.

A kormány versenyképesebbé tenné Franciaországot az intézkedéscsomaggal, a szakszervezetek szerint viszont tönkreteszi a nehezen kivívott munkavállalói jogokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?