Az ENSZ BT a telepbővítések leállítására szólította fel Izraelt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatban szólította fel Izraelt, hogy vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken.

A határozat azt követeli a zsidó államtól, hogy azonnal és teljes körűen vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben". A dokumentum szerint az izraeli telepes-tevékenységnek "nincs jogi alapja, és súlyosan megsérti a nemzetközi jogot".

A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok ezúttal nem élt vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi tagállama támogatta a határozat elfogadását.

Jordánia és a Gázai övezetet irányító iszlamista palesztin Hamász mozgalom egyaránt üdvözölte szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát.

Netanjahu felülvizsgálja az Izrael-ENSZ kapcsolatokat

Élesen bírálta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a határozatot, és közölte, azon munkálkodik, hogy a döntést visszavonják. "Ez a határozat részrehajló és szégyenteljes. Időre lesz szükségünk, de ezt a döntést vissza fogják vonni" - jelentette ki Netanjahu az egyik izraeli televíziós csatornának nyilatkozva.

A politikus elmondta: utasította a külügyminisztériumot, hogy egy hónapon belül vizsgálja felül Izrael és az ENSZ kapcsolatait, köztük az ENSZ szakosított szervezeteinek izraeli finanszírozását és a világszervezet képviselőinek izraeli jelenlétét is. Netanhaju már utasítást is adott 30 millió sékel értékű támogatás befagyasztására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?