200 éve nem volt példa annyi átpártoló elektorra, mint idén

Több mint 200 éve nem volt példa annyi átpártoló elektorra az Egyesült Államokban, mint az idei elnökválasztás után. Hillary Clintonnak öt elektor mondott búcsút, míg Donald Trumptól két texasi elektor pártolt át korábbi republikánus riválisokhoz.

Utoljára 1808-ban próbálta hat elektor megakadályozni James Madison megválasztását, de 1832 óta egyszer sem fordult elő, hogy egynél több elektor szavazott volna egy másik jelöltre – írta a Politico alapján a hirado.hu. A cikk szerint az átpártoló elektorok  kétségbeesésből döntöttek úgy, hogy felborítják az amerikai elnökválasztás utolsó voksolását.

Míg Donald Trumpot két elektor „hagyta el”, Hillary Clintont öten hagyták cserben. Washington államból három demokrata elektor választotta Clinton helyett Colin Powellt. Ők egy olyan reménytelen tervet dédelgettek, mely szerint Trumpnak republikánus kihívója is lehet az elektori szavazás során.

Clinton negyedik hűtlen washingtoni elektora Faith Spotted Eagle indián aktivistára szavazott, az ötödik Hawaiion váltott Bernie Sandersre. Coloradóból, Maine-ből és Minnesotából is megpróbált három jelölt hátat fordítani Clintonnak, de az állami választási hivatalok nem engedélyezték, hogy megváltoztassák döntésüket.

Trump mindkét hűtlen elektorja texasi: egyikük az ohiói kormányzót, John Kasich-et választotta, a másik ismeretlen elektor pedig a libertariánus Ron Paulra voksolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?