Elítélték a brüsszeli és párizsi terroristák segítőit

Börtönbüntetésre ítélték hétfőn Londonban a brüsszeli és a párizsi merényletek egyik gyanúsítottjának két segítőjét.

A brit állampolgárságú Mohammed Ali Ahmedet és a belga-marokkói, de Birminghamben élő Zakaria Boufassilt terrorcselekmény előkészítésének vádjában mondta ki a londoni Kingston kerület koronabíróságának esküdtszéke. Ahmedet a bíró ezután nyolc, Boufassilt három év szabadságvesztésre ítélte.

A vádirat szerint Ahmed és Boufassil háromezer fontot adott a tavaly novemberben Párizsban, illetve az idén márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások egyik fő gyanúsítottjának, Mohamed Abrininek.

Abrini volt a "kalapos ember", aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren március 22-én elkövetett pokolgépes merénylet előtt néhány perccel, a két öngyilkos merénylővel együtt tűnt fel a biztonsági kamerák felvételén. A repülőtéren, illetve a Maelbeek metróállomáson nem sokkal később elkövetett robbantásos támadásoknak 32 halálos áldozata volt. Abrini, akinek a belga hatóságok gyanúja szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt, a londoni bíróságon ismertetett vádirat alapján tavaly júliusban Birminghamben járt, és akkor vette át a pénzt Ahmedtől és Boufassiltól.

Az ügyészség szerint Ahmednek és Boufassilnak tudnia kellett, vagy legalábbis alapos okuk lett volna gyanítani, hogy az Abrininek átadott pénz terrorcselekmény finanszírozására szolgál. Az eljáró bíró a hétfőn kihirdetett ítélet indoklásában kijelentette: Ahmedről biztonsággal megállapítható volt a vizsgálat során, hogy szélsőséges iszlamista elveket vall, és az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elkötelezett támogatója.

A bíró szerint Boufassil indítékai kevésbé egyértelműek, mivel nem merült fel bizonyíték arra, hogy ő is szélsőséges iszlamista nézeteket vallana, sem arra, hogy az Iszlám Állam híve lenne. A brit vizsgálatnak nem sikerült feltárnia, hogy az Abrininek átadott háromezer fontot végül is mire használták. A Scotland Yard azt azonban kiderítette, hogy a pénzt egy birminghami illetőségű férfi, Anouar Haddouchi számlájáról emelték le. Haddouchi, aki szociális segélyként kapta az összeget, nem sokkal korábban Szíriába utazott, és csatlakozott egy fegyveres csoporthoz; sorsáról nincs hír.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?