Egy kurd csoport vállalta magára az isztambuli mészárlást

Frissítve: Csaknem kétszáz áldozattal járó robbantások voltak szombat este Isztambulban: 29-en meghaltak, 166-an pedig megsebesültek - közölte a török belügyminisztérium vasárnap hajnalban.

Suleyman Soylu belügyminiszter tájékoztatása szerint a 29 halálos áldozat közül 27 rendőr, kettő pedig polgári személy. Bejelentette egyúttal, hogy tíz embert őrizetbe vettek az első robbantással összefüggésben.

A robbantások a Besiktas labdarúgó klub stadionja közelében történtek. Az elsőt robbanószerekkel megrakott gépkocsi levegőbe röpítésével hajtották végre távirányítással készenléti rendőrök autóbusza mellett a stadion egyik kapujánál. A második detonáció 45 másodperccel követte az elsőt egy közeli parkban, nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő műve volt.

A török biztonsági erők a két detonációt követően felrobbantottak egy gyanúsnak ítélt csomagot, amelyre ugyancsak a Besiktas labdarúgó klub stadionja közelében találtak. A török kormány szombat éjjel átmeneti és részleges hírzárlatot rendelt el a robbantásokról a közrend érdekére és nemzetbiztonsági megfontolásra hivatkozva.

A kormány rendelkezése arra kérte a sajtót, hogy tartózkodjon minden olyan részlet közlésétől, amely “pánikot kelthet a lakosságban, és amely terrorista szervezetek céljait szolgálhatja”.

Frissítés: A török kormány szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet a felelős a merényletekért, írja a BBC. Törökországban 2016-ban történtek már a PKK-hoz és az Iszlám Államhoz köthető terrorista támadások. A brit hírportál úgy tudja, hogy 38-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.
Frissítés 2: A Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport jelentkezett a szombat esti isztambuli kettős merénylet elkövetőjeként - adta hírül vasárnap a Firat kurd hírügynökség. A radikális csoport az internetes oldalán közzétett közleményében úgy fogalmazott: nem a török nép a közvetlen célpontjuk, hanem Abdullah Öcalanra, a PKK börtönben tartott vezetőjére és a PKK ellen az ország délkeleti részén folytatott török katonai műveletekre akarják felhívni a figyelmet. (MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?