Bernard Cezeneuve lett Franciaország új miniszterelnöke

Bernard Cezeneuve eddigi belügyminisztert nevezte ki kedden miniszterelnöknek Francois Hollande államfő az elnökválasztáson indulni óhajtó és ezért tisztségéről korábban lemondott Manuel Valls helyébe.

„Erős egyéniség, és van tapasztalata az államügyek terén” – mondta az új miniszterelnökről egy meg nem nevezett forrás az Elysée-palotából. Az utóbbi nem mellékes olyan időszakban, amikor Franciaországban rendkívüli állapot van a terrorveszély miatt.

Hollande a belügyi tárca élére Bruno Le Roux-t, a Szocialista Párt parlamenti frakcióvezetőjét nevezte ki. Más, esetleges kormánybeli változásokat egyelőre nem jelentettek be, de Hollande és Cazeneuve már kedd délelőtt beszélt az elnökválasztásig tartó időszakra hivatalba lépő kormány szerkezetéről és munkájáról.

Valls előző nap jelentette be, hogy jelölteti magát az elnökválasztásra, és ennek előzménye, hogy Hollande a múlt héten bejelentette: nem indul újra. Valls abban bízik, hogy meg tudja teremteni a szocialisták egységét, és annak esélyét, hogy továbbra szocialista legyen az államfő. A Harris Interactive közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Valls a januári baloldali előválasztás esélyese, az elnökválasztáson viszont nincs esélye bejutni a második fordulójába.

Minden felmérés szerint az első fordulóban az első két helyen Francois Fillon, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje és a tőle jobbra álló Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke végezne, és bármilyen szocialista jelölt legfeljebb az ötödik helyet tudná megszerezni az első fordulóban.

Kapcsolódók

Kimaradt?