Görögország visszautasította a török katonák kiadatását

Egy athéni bíróság hétfőn elutasította a júliusi törökországi puccskísérlet után Görögországba szökött nyolc török katona közül háromnak Ankara által kért kiadatását - jelentette a Szkai görög televízió és az ERA állami rádió.

"Nagyon elégedett vagyok a döntéssel, nem szabadott volna kiadni őket " - mondta Sztavrula Tomara, a dezertőrök egyik ügyvédje. A bíróság hétfői döntésében úgy rendelkezett, hogy a három katonát szabadon kell engedni, illetve menedékkérőkként kell elismerni őket míg nem születik döntés politikai menekültstátusukról.

A bírósági tárgyalásukon a férfiak rávilágítottak: azért nem akarnak hazatérni, mert Törökországban veszélyben van az életük. Névtelenül nyilatkozó illetékesek szerint az ügyészség és a bíróság is elfogadta érvelésüket. Görög sajtóértesülések szerint az athéni ügyészség a török kiadatási kérelem elutasítását kezdeményezte.

A katonák olyan információkra és videofelvételekre hivatkoztak, miszerint a török hatóságok által őrizetbe vett kollégáikat kínozzák - mondták a katonák védői újságíróknak. A sajtó emellett tudni véli, hogy a katonaszökevények Törökországban maradt családtagjait üldözik és megfenyegették.

A Szkai továbbá arról számolt be, hogy az öt másik török katona ügyében a napokban várható döntés. Görög ügyvédek szerint az ország igazságszolgáltatása az ő esetükben sem fogja engedélyezni a kiadatást. Korábban a görög hatóságok első fokon elutasították öt katona menedékkérelmét, ők azóta fellebbeztek a döntés ellen. A többiek még várnak menedékkérelmük elbírálására.

A török fegyveres erők nyolc tagja július 16-án, vagyis mindössze órákkal az elvetélt államcsínykísérletet követően szökött katonai helikopteren Alekszandropolisz görög határvárosba, ahol azonnal menedékkérelmet nyújtottak be. A török kormány azonnali kiadatásukat követelte Athéntól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?