Olasz népszavazás: lemond vagy marad a miniszterelnök?

Több mint ötvenmillió olasz jogosult szavazni vasárnap a római parlament átalakításáról és más alkotmányos cikkelyek módosításáról zajló népszavazáson, amelytől Matteo Renzi miniszterelnök maradása vagy lemondása is függ. Az urnákat reggel hét órakor nyitották meg.

A szavazásra jogosult olaszok este 11 óráig voksolhatnak, eredmény a hajnali órákban várható. A több ezer olaszországi szavazókörzet többsége iskolákban van, csak Rómában 2600 a szavazókörzetek száma. Volt, aki már reggel hét után pár perccel voksolt.

​A népszavazás érvényessége nincsen részvételhez kötve, napközben a római belügyminisztérium többször is közli a részvételi arányt. Az olaszoknak egy hosszú és összetett kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolni: ha az igenek győznek, az alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a Matteo Renzi vezette kormány szorgalmazta reformokat. Ebben az esetben Matteo Renzi – korábbi bejelentése szerint – benyújtja lemondását.

A balközép La Repubblica lap a Mondjunk igent Itáliára, mondjunk igent Európára címmel jelent meg. Az Il Giornale jobbközép ellenzéki napilap egy óriási Nem felirattal. 

Az ellenzék szerint Matteo Renzi megsértette a szombati kampánycsendet, mivel az internetes közösségi oldalakon igen szavazásra buzdította az olaszokat. Matteo Renzi kampányzáró beszédében kijelentette, az utolsó pillanatig nyitott a játszma az igen és a nem szavazatok között, és rendkívüli hajrára számít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?