Valószínűleg Veszett Kutya kerül a Pentagon élére

Várhatóan James Mattis tábornokot, becenevén a Veszett Kutyát jelöli leendő kormánya védelmi miniszterének Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott republikánus elnöke.

A döntés bejelentése a jövő hétre várható, de Trumphoz közelálló források amerikai újságíróknak elmondták, hogy a megválasztott elnök a tengerészgyalogság visszavonult tábornoka, James Mattis mellett döntött.

A 66 éves tábornok neve 2004-ben vált ismertté a szélesebb közvélemény előtt, amikor az iraki Fallúdzsa ostromát irányította. Ezt az iraki háború egyik legvéresebb csatájaként tartják számon az Egyesült Államokban. Esetleges jelöléséről a The Washington Post adott először hírt, igaz, akkor még Michael Flynn altábornagy és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának jelenlegi vezetője is az esélyesek között volt.

Mattis tábornok pár napja már tárgyalt Trumppal, s valószínűleg megnyerte magának a megválasztott elnök rokonszenvét. Flynn altábornagyot pedig Trump azóta nemzetbiztonsági tanácsadónak nevezte ki.

James Mattis több mint négy évtizeden keresztül szolgált a tengerészgyalogságnál. 1991-ben az Öböl-háborúban harcolt, 2001-ben Dél-Afganisztánban vezetett hadjáratot, 2003-ban Irakban irányította a tengerészgyalogosokat. 2010-ben az amerikai haderők közel-keleti, észak-afrikai és közép-ázsiai műveleteiért felelős, úgynevezett Középső Parancsnokság (Centcom) élére nevezték ki. Ezt a posztot 2013-ig töltötte be, de közben folyamatos vitában állt az Obama-kormánnyal annak Iránnal kapcsolatos politikája miatt, mert úgy gondolta, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene készülnie egy Iránnal kialakuló konfliktusra. A tábornok az Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut is ellenezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?