Kijárási tilalom Bulgária legnagyobb menekülttáborában

Kijárási tilalmat rendeltek el Bulgária legnagyobb menekülttáborában, amelynek mintegy háromezer lakója fertőző betegségek miatt egyelőre nem hagyhatja el a létesítményt - közölte szerdán a szófiai orvostudományi akadémia.

A török határhoz közeli Harmanli mellett működő tábor 128 lakójánál állapítottak meg többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, az akadémia azonban hangsúlyozta, hogy nem áll fenn tömeges megbetegedés veszélye.

A dpa német hírügynökség szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Utóbbiak a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték a tábor lakói számára. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek.

A nacionalisták korábban menekültellenes tüntetést tartottak a fővárosban, Szófiában, a délkelti országrészben fekvő Jambol városában és a fekete-tengeri partvidéken lévő Várnában is.

A bolgár menekülttáborok túlzsúfoltak, az év eleje óta mintegy 13 ezer illegális bevándorlót regisztráltak az országban. Ugyanakkor a hatóságok szerint novemberben az újonnan érkező menekültek száma valamelyest csökkent.

Kimaradt?