Négy évet kapott Adrian Severin osztrák cinkostársa

Első fokon négy év börtönbüntetésre ítéltek Ausztriában hétfőn egy volt osztrák európai parlamenti képviselőt megvesztegethetőség miatt. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Ernst Strasser az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselőjeként ígéretet tett magukat lobbistáknak kiadó újságíróknak arra, hogy pénzért módosítást terjeszt elő bizonyos európai uniós jogszabályokhoz.strasser

Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A volt politikus, korábbi osztrák belügyminiszter ellen a The Sunday Times című brit lap egy 2011-es cikke nyomán indult nyomozás. A lap egy rejtett kamerás videóval támasztotta alá írását. Strasser azzal védekezett, hogy csak látszólag ment bele az együttműködésbe, s csak azért, hogy kiderítse, ki áll a háttérben.

A brit lap riportja szerint magukat lobbistáknak kiadó újságíróik hatvan EP-képviselőt kerestek meg hasonló ajánlattal, s a hatvanból hárman - köztük Adrian Severin román szociáldemokrata EP-képviselő is -  vállalták kereskedelmi érdekeket szolgáló törvénymódosítások benyújtását. A lap közzétett egy videofelvételt is, amelyen a politikusok az újságírókkal tárgyalnak.

A kért módosítási javaslatokat Strasser tovább is küldte az illetékes bizottságokban helyet foglaló képviselőtársainak. Állítása szerint ezt azért tette, hogy megtudja, van-e értelme egyáltalán annak, amit a lobbisták mondanak.

A vád szerint Strasser évi százezer euró ellentételezésért vállalta, hogy fellép a módosítások érdekében. Az összeg kifizetése nem történt meg, de az ügyészség szerint a büntethetőség szempontjából nincs jelentősége annak, hogy ténylegesen fogadott-e el pénzt a politikus.

Az ügyészség álláspontja szerint a videofelvétel alátámasztja a vádat. Strasser ügyvédje ezzel szemben azt hangoztatta a tárgyaláson, hogy az összesen mintegy nyolcórás felvételből egy megvágott és manipulált változat került nyilvánosságra, s a bíróság ennek alapján már "előre elítéli" védencét.terrible-three teaser

A tavalyi botrány nyomán Strassert kizárták az Osztrák Néppártból (ÖVP), és mandátumáról is lemondani kényszerült.

A perben tanúként idézték be a brit újságírókat is.

Kimaradt?