Sógor Csaba a hazai korrupcióellenes harcról: Európában is látni kell a túlkapásokat

A Romániában végbemenő korrupcióellenes harc kapcsán nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk a rendszer túlkapásait – erről beszélt Sógor Csaba hétfő este az Európai Parlament plénumában.

Az erdélyi képviselő a marosvásárhelyi iskolaügyön keresztül arra mutatott rá, hogy bár az európai közvélemény gyakran példaértékűnek minősíti az ország fellépését a korrupcióval szemben, azért látnia kellene a túlkapásokat is.

Sógor Csaba szerint valóban nagy változás ment végbe Romániában és a közélet megtisztulása óriási pozitívuma lehet ennek a folyamatnak. Az RMDSZ-es képviselő a marosvásárhelyi iskolaügyet ismertette, elmondta: jelenleg épp egy, a romániai restitúciós törvények értelmében a katolikus egyháznak visszaszolgáltatott épületben működő katolikus magyar iskola kapcsán vizsgálódik a korrupciós ügyészség, mert a gyanú szerint az engedélyezési eljárás kapcsán szabálytalanságok történhettek.

„Ha történt ilyen szabálytalanság, akkor azt ki kell javítani, ám elfogadhatatlan, hogy korrupcióval vádolnak olyan tisztviselőket, akik csak a törvényeket ültették gyakorlatba és megkérdőjelezik az iskola igazgatójának jóhiszeműségét, továbbá bizonytalanságot keltenek a szülőkben és a gyerekekben” – érvelt az RMDSZ-es képviselő.

Sógor Csaba felhívta az EP figyelmét arra: Romániában egyre gyakoribb, hogy a visszakapott egyházi ingatlanokban működő iskolák törvényességét megkérdőjelezik, az erdélyi magyar közösség pedig abban bízik, hogy „nem a teljes restitúciós folyamat visszafordításának szándéka vezérli az illetékeseket.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?