A magyarországiak egynegyede erdélyi magyart sem fogadna el szomszédjának

Ijesztő méreteket öltött a magyarországiak körében az idegenellenesség, egynegyedük még erdélyi magyart sem fogadna el szomszédjának – derül ki az Index megbízásából készült felmérésből.

A portál csütörtöki cikke emlékeztetett: a Tárki 25 éve méri kérdőívek segítségével az idegenekkel szembeni viszonyulásokat Magyarországon, és az októberi felmérésük olyan eredményeket hozott, amelyek már egészen kiugró elzárkózást jeleznek. Válaszaik alapján már az emberek 58 százaléka látszik idegenellenesnek.

Az Index megbízásából a Závecz Research készített felmérést, melyben szintén voltak az idegenellenességre vonatkozó kérdések. Az kérdezték a mintába bekerült ezer embertől, hogy elfogadnának-e szomszédjuknak egy erdélyi magyart, egy homoszexuálist, egy cigányt – és még felsoroltak néhány csoportot, melyekről érdekesnek tűnt, hogy mekkora az elfogadásuk és elutasítottságuk. Ezek a válaszok:

Ezek szerint a cigányoké a legelutasítottabb csoport, a válaszolók kétharmada most sem járulna hozzá, hogy roma szomszédja legyen. Ám most van egy, a cigányságnál is inkább elutasított kisebbségi csoport: az araboké, akiket a magyarországiaknak csak az ötöde fogadná el fizikai közelségben. „Hogy az arabok átvették az utolsó helyet, nem nagyon tekinthető másnak, mint a menekültellenes kampány hatásának” – írja a portál.

Az Index által megrendelt felmérés 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/-3 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?