Százötven határőrt vezényelnek át Texasba az illegális bevándorlók miatt

Mintegy 150 határőrt vezényelnek át Texas déli részébe Arizonából, Kaliforniából és más államokból az illegális bevándorlók megemelkedett száma miatt az Egyesült Államokban.

Szövetségi tisztviselők információja szerint az erősítéssel az illegális bevándorlók regisztrálását segítik elő, az érkezők között ugyanis sok a kísérő nélküli kiskorú és a család. Az elmúlt két évben több százezren kértek menedéket az amerikai-mexikói határon. Többségük közép-amerikai, akik családostul érkeznek.

2014 óta a Rio Grande völgyében érkezik a legtöbb menedékkérő és határsértő az Egyesült Államokba. 2012 előtt évente mintegy 30 ezren próbáltak itt belépni az országba, 2013-ban 63 ezren lépték át a határt.

A csúcsot 2014-ben mérték, akkor 170 ezer ember érkezett Mexikón át az Egyesült Államokba a határnak ezen a szakaszán. Többségük a kábítószerkartellek közötti erőszak elől menekült.

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter csütörtökön arról számolt be, hogy mintegy 41 ezer ember van idegenrendészeti őrizetben, holott az ilyen fogva tartottak száma általában 31-34 ezer között szokott lenni. Kitoloncolják azokat, akik súlyos bűncselekményt követnek el, és azokat is, akiket tiltott határátlépésen érnek.

Megépül Trump fala

Donald Trump megválasztott amerikai elnök azt ígéri, hogy bebörtönzi vagy kiutasítja azokat az illegális bevándorlókat, akik bűncselekményeket követtek el. Ez derül ki abból az interjúból, amelyet a CBS televízió készített Donald Trumppal.

Kifejtette, hogy a kampányban tett ígéretéhez híven megpróbálja rendezni az Egyesült Államokban tartózkodó, mintegy 11 millióra becsült illegális bevándorló helyzetét. Kijelentette: már első munkanapját azzal kezdi, hogy "azokat, akik bűncselekményeket követtek el, vagy szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, bűnöző bandák tagjai vagy kábítószerkereskedők - valószínűleg két-hárommilliónyian vannak -, kitesszük az országból vagy bebörtönözzük őket". Hozzátette: "kitesszük őket az országunkból, mert illegálisan tartózkodnak itt".  A megválasztott elnök csak ezt követően dolgozza ki azt, hogy miként rendezze a nem bűnöző, de az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó bevándorlók helyzetét. Úgy fogalmazott: a határok biztonságának megteremtése az elsődleges feladat. 

Trump megerősítette azt is, hogy az amerikai-mexikói határon megépíti a falat, de hozzátette, van, ahol elég lesz "kerítés" is. Donald Trump a választási kampányban még azt hangoztatta, hogy minden egyes illegális bevándorlót kiutasítana az országból, ehhez képest azonban finomított álláspontján. 

Paul Ryan, a képviselőház elnöke a CNN hírtelevízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában azt mondta: tömeges deportálás pillanatnyilag nem szerepel a republikánusok programjában. "Először a határok biztonságát kell garantálni" - fogalmazott Paul Ryan.

Kapcsolódók

Kimaradt?