Tízezrek kérték a bebörtönzött ETA-sok hazahozatalát

Tízezrek vonultak fel szombaton Bilbaóban, olyan amnesztiát követelve, aminek nyomán az ETA baszk szeparatista mozgalom másutt bebörtönzött tagjai odahaza, Baszkföldön tölthetnék le büntetésük hátralévő részét.

A tüntetők transzparenseikkel a városháza elé vonultak. Többen közöttük katalán zászlókat lobogtattak, hogy szolidaritásukról biztosítsák a másik észak-spanyolországi autonóm közösséget, ahol szintén jelentős erőt képvisel a Madridtól való elszakadást szorgalmazó mozgalom.eta

A spanyol hatóságok az 1975-ös terrorizmusellenes törvény módosításának megfelelően több mint két évtizede azt a gyakorlatot követik, hogy az ETA terrorista tevékenység miatt bebörtönzött tagjait az ország különböző börtöneiben szétszórva tartják. Becslések szerint mintegy 700 ETA-tag van börtönben Spanyolország más területein és Franciaországban, s csupán kéttucatnyian töltik büntetésüket a baszk régió büntetés-végrehajtási intézeteiben.

A Spanyolországban betiltott, de Franciaországban még működő baszk függetlenségi párt, a Batasuna - amelyet a terrorista eszközöket alkalmazó ETA politikai szárnyának tartanak - idén január 3-án bejelentette feloszlatását. Maite Goyenetxe, a párt szóvivője leszögezte, hogy kitartanak az önálló Baszkföld (Euskal Herria) létrehozásának terve mellett, de ezt politikai úton kívánják elérni "az elnyomó spanyol és francia állammal szemben".

Az ETA előzőleg, tavaly november végén jelezte, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén kész tárgyalni a spanyol és a francia kormánnyal a fegyverletételről és önnön feloszlatásáról. Madrid azonban határozottan elutasította a javaslatot.

Kimaradt?