Üdvözli a kanadai vízumkényszer eltörlését Dacian Cioloş

FRISSÍTVE: Aláírta vasárnap a szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) az Európai Unió és Kanada, miután csütörtökön sikerült megállapodni az eredetileg vonakodó Vallóniával. 2017. december 1-től a román állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Kanadába.

Az egyezményt eredetileg a csütörtöki EU-Kanada csúcstalálkozón írták volna alá, de Belgium Vallon Régiója megvétózta a döntést, mert úgy vélte, az egyezmény lehetőséget ad arra, hogy a nagyvállalatok kikezdjék az uniós és belga jogszabályi előírásokat, környezetvédelmi, egészségügyi, munkavédelmi, munkajogi normákat. A belga régiók között csütörtökön született megállapodás.Az egyezmény fokozatosan lép életbe, első lépésként a fontosabb vámilletékeket törlik el 2017 elején.

A CETA aláírása azt jelenti, hogy a roman állampolgárok vízum nélkül utazhatnak majd Kanadába. 2017. május 1-től Kanada azon roáan állampolgárok vízumkötelezettségét törli el, akik korábban már kaptak vízumot, december 1-től pedig minden román állampolgár vízummentesen utazhat Kanadába. Klaus Johannis államfő korábban azt mondta, hogy Kanada az egyezmény aláírása utáni három évben felülvizsgálhatja ezt a döntést, ha túl sok illegális bevándorló lépi át a határait.

FRISSÍTÉS: Románia kormánya üdvözli Kanadának a román állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlésére vonatkozó döntését, amelyet az EU-Kanada csúcstalálkozó zárónyilatkozatába is belefoglaltak. „Fontos nap ez az ország számára, hiszen amellett, hogy ezután kihasználhatja a lakosság a szabadkereskedelmi megállapodás jelentette előnyöket, lehetőség nyílik jövő évtől arra, hogy szabadon utazzunk Kanadába. Úgy gondolom, hogy a vízumliberalizáció nagyszerű lehetőségeket kínál a hazai üzletembereknek arra, hogy közös projektekbe kezdjenek kanadai partnerekkel" - idézi a kabinet vasárnap kiadott közleménye Dacian Cioloşt, aki megköszönte Justin Trudeau miniszterelnöknek a tárgyalások folyamán tanúsított nyitottságát.

Kapcsolódók

Kimaradt?