Az amerikai elnökválasztási kampány elveszi a fiatalok voksolási kedvét

A 2016-os amerikai elnökválasztási kampány elveszi a „millenniumi generáció” - a 18-35 közötti fiatalok - kedvét a voksolástól, miközben e nemzedék lélekszáma elérte a második világháború után született „baby boom” generáció, azaz a 52-70 év közöttiek létszámát.

A Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása szerint a 18 és 34 év közötti amerikaiak kevesebb valószínűséggel mennek el szavazni 2016-ban az elnökválasztáson, mint azt 2012-ben tették az akkor 18-34 év közöttiek.

Az Amerika-szerte végzett felmérés szerint a korosztály 52,2 százaléka mondta azt, hogy biztosan, vagy majdnem biztosan részt vesz a választáson november 8-án, míg a négy évvel ezelőtti elnökválasztáson ez az arány még 56,1 százalék volt.

A kampány miatt van

Elemzések ezt a csökkenést főként a jelöltek személyére és a kampány negatív felhangjaira vezetik vissza. Néhány politológus egyenesen attól tart, hogy az idei elnökválasztás választópolgárok egy teljes nemzedékének választói magatartásán hagy nyomot.

Az elmúlt fél évszázadban mindig egyre kevesebb fiatal amerikai járult a szavazóurnákhoz, mint az őket megelőző generációkba. Egy friss felmérés jól szemlélteti a fiatal generáció frusztrációját. A megkérdezettek 53 százaléka inkább várna egy, a világot elpusztító meteort, mintsem hogy a republikánus Donald Trump legyen az elnök, viszont ugyanezt mondta a válaszadók 34 százaléka a demokrata párti Hillary Clintonról is.

Kapcsolódók

Kimaradt?