Nem működőképes az aleppói humanitárius tűzszünet

Csütörtökön életbe lépett az észak-szíriai Aleppónál a humanitárius tűzszünet, amit Oroszország hirdetett meg, de a szíriai kormányerők, illetve a felkelők ellenőrzése alatt álló területek közötti választóvonalnál dúló összecsapások miatt a civilek nem tudták elhagyni az ostromlott területeket.

Az egyik összecsapás Busztan al-Kasznál tört ki, ahol folyosót nyitottak, hogy kimenekítsék a civileket és a sebesülteket Aleppó keleti részéből a kormányerők kezén lévő területekre. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint mind a felkelők, mind a kormányerők tüzeltek, miközben egymást vádolják a helyzet romlásáért.

 


 

Csütörtökön lépett életbe Aleppónál az Oroszország által meghirdetett "humanitárius tűzszünet". Moszkva közölte az ENSZ-szel, hogy négy napon át 11 órára beszünteti az észak-szíriai város elleni légitámadásokat, hogy az ENSZ-nek és a Vörös Félhold képviselőinek elég idejük legyen a betegek és a sebesültek kimenekítésére a felkelők kezén lévő beékelődésből.

A civilek és a felkelők azonban bejelentették, hogy addig nem távoznak, amíg a humanitárius folyosók ellenőrzését át nem veszi az ENSZ.

A világszervezet ugyanakkor aggódik a biztonság miatt, attól tart, hogy őrizetbe vételek várhatók, aggasztja továbbá a szíriai csapatok jelenléte az Oroszország által kijelölt folyosók mentén. Emiatt ugyanis a civilek nem veszik igénybe ezeket a humanitárius útvonalakat.

Mintegy 250-300 ezer ember rekedt Kelet-Aleppóban, minimális élelmezési és orvosi ellátási lehetőséggel. A kórházakat is sorozatos légitámadások érik, és az ENSZ-nek még nem sikerült alkut kötni az ostrom alatt lévő negyedekbe tervezett élelmiszer szállítmányokról.

Címlapi illusztrációnk forrása: Sputnik News

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?