Az izraeli hadsereg gázai övezeti célpontokat támadott válaszul a szderóti rakétatámadásra

 Az izraeli hadsereg harckocsikkal lőtte a Gázai övezetet Bét Hanún irányában, miután onnan korábban rakétát lőttek ki a határ mellett fekvő Szderót városára - jelentette a katonai rádió szerdán.

Az izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamásznak az övezet északi részén lévő egységeit vették célba, Gázából pedig azt közölték, hogy az izraeli harckocsik a Hamász katonai szárnyának állásaira nyitottak tüzet, és nem számoltak be sérülésekről.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint egy magát szalafistának mondó, fegyveres csoport jelentkezett a Szderót elleni rakétatámadás elkövetőjeként. Kijelentették, hogy azért lőttek izraeli területre, mert a Hamász letartóztatta több tagjukat. 

Az efféle támadásokat általában a gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamásszal is vitában álló kisebb gázai fegyveres csoportok követik el. Izrael azonban minden, Gázából kiinduló támadásért a Hamászt teszi felelőssé, mert Jeruzsálem szerint ők az illetékesek minden általuk ellenőrzött területen történt katonai akcióért.

Izrael déli részét 2011 óta "Vaskupola" nevű rakétavédelmi rendszer hivatott megóvni a rakétatámadásoktól, azonban az egészen rövid távra, 2-3 kilométerre eljutó rakéták ellen ez a rendszer is gyakran hatástalan, noha a támadórakéták több mint kilencven százalékát megsemmisíti. Szderót mindössze egy km távolságra található a gázai határtól.

Kimaradt?