Elérte Haitit az elmúlt évek egyik legerősebb hurrikánja

A Haiti nyugati részén található Les Anglais környékén érte el a szárazföldet az utóbbi évek egyik legerősebb hurrikánjaként számon tartott Matthew, helyi idő szerint kedd reggel - közölte az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán 4-es erősségűként besorolt Matthew-t akár óránkénti 230 kilométeres széllökések is kísérhetik. A trópusi vihar Kuba keleti része és a Bahamák felé halad tovább átlagosan óránkénti 15 kilométeres sebességgel. A hurrikán ezeket a térségeket kedd éjjel és a szerdai nap folyamán érheti el – tette hozzá a központ.A Matthew-nak már halálos áldozatai is vannak Haitin, ahol egy férfi a csónakjával felborult, és a vihar miatt megemelkedett tengerben lelte halálát. Egy másik férfit eltűntként tartanak nyilván – közölték a hatóságok. Egy asszony hétfő este életét vesztette Port-Salut-ben, mert az áradások miatt nem tudott egészségügyi ellátáshoz jutni. 

A Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársasággal osztozó Haitin – a térség legszegényebb országában – az erdőirtások nagyban növelik a pusztító áradások és földcsuszamlások lehetőségét, az épületek rossz minőségét is számításba véve, a hurrikán nagy károkat okozhat.A Matthew az egyik legerősebb trópusi vihar, amely az utóbbi években a Karib-tengeri térség felett áthaladt. Rövid ideig a legmagasabb, 5-ös fokozatú erősséget is elérte, mielőtt 4-es fokozatúra csökkent. Legutóbb 2007-ben pusztított a térségben ilyen erősségű hurrikán, a Felix nevű.

Kapcsolódók

Kimaradt?