Új EU-s terv született az aleppói humanitárius helyzetre

Új tervet jelentett be az Európai Unió az észak-szíriai Aleppóban kialakult "humanitárius tragédia" kezelése érdekében, az ENSZ-szel együttműködésben kidolgozott javaslat egyik fő célja, hogy a segélyszervezetek eljuthassanak a rászorulókhoz az ostromlott városban.

Az új kezdeményezésről Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője számolt be a Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztossal közösen jegyzett közleményében.

A tervezetnek két fő eleme van: egyrészt lehetővé tennék, hogy a humanitárius szervezetek mielőbb segítséget nyújthassanak a szenvedő civileknek Aleppó felkelők ellenőrizte, keleti részében, másrészt ezzel párhuzamosan kimenekítenék a területről a sürgős orvosi ellátásra szoruló embereket, elsőként a nőket, a gyerekeket és az időseket.

Az orvosi célú evakuálására Kelet-Aleppón kívül más ostromlott területeken is sort kerítene az unió, szükség esetén akár Európába is szállíthatnák azokat, akik a térségben nem kaphatnak megfelelő kezelést - tájékoztattak a kommünikében.

A közleményben bejelentették, az unió 25 millió eurót bocsát az országban tevékenykedő segélyszervezetek rendelkezésére, hozzájárulásként az aleppói válság kezeléséhez. Mint írták, egy segélykonvoj várakozik a városrész közelében, készen arra, hogy azonnali támogatást nyújtson akár 130 ezer embernek.

Az Európai Unió végezetül felszólította a polgárháborúban érintett felek mindegyikét, hogy "emberségből, Szíria politikai jövőjének kedvéért" járuljanak hozzá a tervezethez.

Címlapi illusztrációnk forrása: gannett-cdn.com

Kimaradt?