Brüsszel: fel kell gyorsítani a menedékkérők áthelyezését

Az utóbbi időben jelentős előrelépés történt a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezésében, a folyamatot azonban még jobban fel kell gyorsítani - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.

Az áthelyezési program végrehajtásáról közzétett friss bizottsági jelentés szerint a 160 ezer menekült áthelyezését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig 5651 embert helyeztek át: 4455-öt Görögországból, 1196-ot pedig Olaszországból. 

Avramopulosz sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a folyamat jelentősen felgyorsult az utóbbi hónapokban, ami azt mutatja, hogy "igenis működhet a rendszer, ha megvan a határozott politikai akarat". Mint mondta, a menekültválság még nem ért véget, további munkára van szükség, minden tagállamnak vállalnia kell a felelősséget, ez ugyanis "nem görög vagy olasz probléma, hanem európai kihívás, amelyre közös választ kell adnunk". Úgy vélte, a jövő év végéig Görögországból 30 ezer menedékkérőt is "szét lehet osztani" a tagállamokban.

Az Európai Bizottság az elismert menekültek harmadik országokból történő áttelepítése terén elért eredményekről is beszámolt. Mint írták, a korábban elfogadott mintegy 22 ezerből eddig 10 695 nemzetközi védelemre szoruló, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt telepítettek át uniós országokba Jordániából, Libanonból és Törökországból. A testület tájékoztatása szerint az Európai Unió és Ankara közötti migrációs megállapodás életbe lépése óta 1614 szíriai menekültet helyeztek át Törökországból uniós országokba.

Június óta naponta átlagosan 85 ember érkezett illegális úton a görög szigetekre Törökországból, míg az egyezmény életbe lépése előtti időszakban ez a szám 1700 körül volt. A migrációs megállapodás keretében eddig 578 illegális határátlépőt szállítottak vissza Görögországból Törökországba. Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke szerint ezek a számok "világosan mutatják, hogy hatékony fellépéssel megtörhető az embercsempészek üzleti modellje".

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának előző héten közzétett adatai szerint nagyjából 60 ezer migráns rekedt Görögországban, közel 160 ezren pedig olaszországi befogadóközpontokban vannak.

Kapcsolódók

Kimaradt?