Titokban nősült meg a bolíviai börtönben Tóásó Előd

Megnősült a bolíviai börtönben Tóásó Előd, az a magyar és román állampolgársággal is rendelkező férfi, akit 38 másik emberrel együtt terrorista összeesküvésben való részvétellel vádolnak, jelentette az EFE spanyol hírügynökség igazságügyi forrásra hivatkozva kedd hajnalban.

Tóásó egy tavaly szeptemberben elhunyt jobboldali bolíviai politikus, volt miniszter, Guillermo Fortún lányát, María Elenát vette el még novemberben. Két évig udvarolt előtte a nőnek, akivel a börtönben találkoztak. A nő pénzügyi csalásokkal vádolt apját látogatta. A házasság tényét a forrás szerint eddig titokban tartották.toaso2

Hétfőn újabb tárgyalást tartottak Tarija város bíróságán. Tóásó a spanyol hírügynökség által megkérdezett bírósági források szerint most már azzal is védekezhet, hogy bolíviai családja van. A magyar férfi a jelentés szerint kérte, hogy az év végi ünnepekre elhagyhassa börtönét, de kérelmét elutasították.

Tóásót és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot 2009. április 16-án hajnalban fogták el, amikor bolíviai kommandósok rájuk törtek Santa Cruz városában, a Las Américas nevű szállóban. A kommandósok lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terroristacsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai büntetőeljárási törvény értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban. A vádlottak erre hivatkozva már többször kérték szabadlábra helyezésüket. A bírósági eljárást többször halasztották. Egy beszámoló szerint hétfőn csak tizenöt vádlott jelent meg a Tarijában folyó tárgyaláson, amely eljárási kérdésekkel indult újra.

Kimaradt?