Könnygázt vetett be a rendőrség a tüntetők ellen Charlotte-ban

Könnygázt vetett be a rendőrség csütörtök este az egyesült államokbeli Charlotte-ban a tüntetők ellen, akik le akartak zárni egy autópályát, tiltakozva az ellen, hogy egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy afroamerikai férfit.

Charlotte városában már negyedik napja tartanak a tiltakozások a rendőri intézkedés miatt, az előző napokban a tüntetések erőszakba torkoltak. Szerdán emiatt szükségállapotot vezettek be, és éjszakai kijárási tilalmat hirdettek.

A helyi média szerint csütörtök este, körülbelül 2,5 órával a kijárási tilalom kezdete előtt mintegy száz tüntető elindult a 277-es autópálya felé, és fel akart mászni a töltésen, nyilvánvalóan azért, hogy lezárja az utat. A rendőrök megpróbálták útjukat állni, de a tüntetők üvegpalackokkal kezdték dobálni őket. A rendőrök könnygázgránátokat dobtak közéjük, és ezután a tüntetők meghátráltak.

A városi hatóságok szerint a Charlotte-i tüntetések egyre tömegesebbek ugyan, de békésebbek, mint a korábbi napokban. Néhány száz tiltakozó csütörtök este, a kijárási tilalom kezdete után is folytatta a demonstrációt a városban. A körzeti rendőrparancsnok azt az utasítást adta a beosztottainak, hogy a tilalom ellenére se intézkedjenek ellenük mindaddig, amíg békésen tüntetnek.

Az észak-karolinai városban kedden a rendőrök intézkedés közben lőttek agyon egy 43 éves fekete férfit. A rendőrség szerint a férfinél fegyver volt, az áldozat családja azonban ezt vitatja. Az esetet rögzítették rendőrségi kamerák, s az áldozat családtagjai csütörtökön meg is nézhettek két felvételt, de a videókból sem derült ki, hogy az áldozat fegyvert tartott-e a kezében, vagy pedig – ahogyan a hozzátartozók állítják – könyvet.

Kapcsolódók

Kimaradt?