Félig zárt marad a románok előtt a spanyol munkaerőpiac

További egy évig korlátozhatja Spanyolország a román állampolgárok munkavállalását, ugyanis az Európai Bizottság jóváhagyta az ezzel kapcsolatos spanyol kérést, miután Madrid úgy ítélte meg, továbbra is jelentős zavarok figyelhetők meg a spanyol munkaerőpiacon.capsunari

Brüsszel az év végén döntött a néhány nappal korábban érkezett spanyol kérelemről, miután megalapozottnak látta a spanyol kabinet félelmeit a munkaerőpiac további alakulásáról.

Eszerint Spanyolországnak a két éve ideiglenesen engedélyezett 2012. december 31. helyett ez év végéig joga van külön engedély megszerzéséhez kötni a román állampolgárok munkavállalását és spanyolországi letelepedését. Az Európai Bizottság a kérelem jóváhagyásakor azzal érvelt, hogy valóban súlyos zavarok figyelhetők meg a spanyol munkaerőpiacon, a román állampolgárok kiugróan magas és növekvő száma pedig tovább veszélyeztetheti a spanyol állampolgárok munkavállalási lehetőségeit.

andorAndor László foglalkoztatáspolitikai EU-biztos elmondta, a gazdasági válság radikális hatással volt a spanyol munkaerőpiacra, elsősorban ezért engedélyezte Brüsszel az ideiglenes korlátozás megszüntetését. Hozzátette, a 2011 közepén visszaállított engedélykötelezettség óta tovább romlott a helyzet, és „szentül hiszem, hogy a munkaerő szabad mozgásának korlátozása nem válasz a magas munkanélküliségre”.

A Bizottság közölte, hogy továbbra is folyamatosan figyelni fogja a spanyol munkaerőpiaci helyzetet, és „ha a spanyol helyzet lehetővé teszi, bármikor módosíthatjuk, vagy visszavonhatjuk a döntésünket”.

Az európai uniós tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy egy új EU-tagország állampolgárai előtt 2+3+2 évre zárva tartsák a munkaerőpiacukat. A régi tagállamok a kétéves első szakasz, valamint a hároméves második szakasz végén abban az esetben tarthatják fent a korlátozást a következő ciklus(ok)ra, ha előre bizonyítják, hogy komoly munkaerőpiaci egyensúlytalanságot okozna az intézkedések eltörlése. A hét év után kötelezően meg kell nyitni a kapukat az új tagállam munkavállalói előtt.

Románia 2007. január 1-jei uniós csatlakozása után Spanyolország az első kétéves ciklus után, 2009. január 1-jétől döntött úgy, hogy feloldja a korlátozást a román munkavállalók előtt. A román EU-csatlakozási szerződésben foglalt biztonsági záradékra hivatkozva viszont Madrid 2011. augusztusában bejelentette, 2011. szeptember elsejétől visszaállítja a korlátozást az elmúlt években megnövekvő számú román munkavállalók miatt. Bár a spanyol bejelentés akkor jogi bonyodalmakat is felvetett, a Bizottság végül engedélyezte a korlátozást 2012. december 31-ig, ezt a határidőt tolta ki Brüsszel az év végi döntésével 2013. december 31-ig. Spanyolországban arra számítanak, hogy a munkanélküliség idén is 25% felett marad.

Kimaradt?