Megint kiújultak a harcok a Donyec-medencében

A hónap elején életbe lépett tűzszünet ellenére újra kiéleződött a válság Kelet-Ukrajnában, az elmúlt napban három katona vesztette életét a Moszkva által támogatott szakadárok elleni harcokban - közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő beszámolója szerint két katona abban az összecsapásban esett el, amely előző nap délután tört ki a szakadárok és a katonák között a Luhanszktól északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél, a fegyveres erők harmadik tagja pedig az ellenséges erők tüzérségi nehézfegyverekkel végrehajtott támadása következtében vesztette életét.

Jurij Birjukov elnöki tanácsadó korábban Facebook-oldaán arról adott hírt, hogy az elmúlt 24 órában két katona meghalt, 15 megsebesült, egy pedig eltűnt. 

Kedden a Donyeck megyei rendőrség arról tájékoztatott, hogy a szakadárok tüzérségi csapást mértek a front mentén, Volnovaha térségében. Az ukrán erők által ellenőrzött oldalon fekvő Hranyitne faluban repesz találta el az arcát egy 69 éves nyugdíjas férfinek, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba. 

A hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében kedden azt írta, hogy az elmúlt napban "az orosz megszálló csapatok" 35-ször nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében a minszki egyezmény által tiltott, 122 milliméter kaliberű tüzérségi fegyvert vetettek be. 

A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára: Luhanszknál 10-szer sértették meg a szakadárok a tűzszünetet, Donyeck térségében 16 alkalommal. Utóbbinál, Avgyijivka településnél a "megszállók" 120 és 82 milliméteres aknavetőket is bevetettek - írta a parancsnokság. 

Közben a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársasága is tűzszünetsértéssel vádolta meg az ukrán hadsereget. A DAN donyecki hírügynökség szerint az ukrán fegyveres erők tüzérségi csapásokat mértek a megyeszékhely nyugati peremvidékére és az onnan északra fekvő Jaszinuvata település környékére. A kijevi parancsnokság viszont cáfolta, hogy a hadsereg megsértené a szeptember 1-jén hatályba léptetett tűzszünetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?