Elfogták az Öreget, Panama első számú kábítószer-kereskedőjét

Kábítószerbandák több mint száz tagját vették őrizetbe Kolumbiában néhány óra leforgása alatt - közölték a hatóságok.

A helyi idő szerint hétfőn végrehajtott országos razzia során elfogott bűnözők közül 84-en a dél-amerikai ország legjelentősebb drogbandája, a Clan del Golfo emberei. A rendőrség és az ügyészség együttes művelete hét megyére terjedt ki, amelynek révén sikerült a klán sok helyi vezetőjét elfogni.

Az ügyészség közleményében azt írta, hogy ezeket az embereket bűnszövetkezet szervezése, fegyverkereskedelem, kábítószer előállítása és birtoklása, zsarolás, valamint gyilkosság miatt üldözte.

A kolumbiai védelmi minisztérium hétfőn a Twitter közösségi oldalon azt közölte, hogy a panamai hatóságokkal együttműködve elfogták Panama első számú, az „Öreg” néven ismert kábítószer-kereskedőjét is, aki kapcsolatban áll a Clan del Golfo legfőbb vezetőjével, Antonio Úsuga Davviddal.

A Clan del Golfo az egykori kolumbiai elnök, Álvaro Uribe hivatali ideje (2002-2010) alatt jött létre, a félkatonai szervezetek leszerelése után. A hatóságok szerint ez a banda felelős több száz tonna kokain külföldre juttatásáért, ezen felül érintett a fegyver- és emberkereskedelemben is.

Juan Manuel Santos elnök kormánya néhány hónapja hirdette meg a szervezett bűnözés elleni átfogó akciót, amelynek keretében eddig 600 embert vettek őrizetbe és 135 fegyvert foglaltak le.

Kapcsolódók

Kimaradt?