Fontmilliárdokkal csökkenhet Skócia GDP-je a brexit miatt

Jelentős károkat okozhat Skócia gazdaságának az Egyesült Királyság várható kilépése az Európai Unióból a skót kormány elemzése szerint. Az előrejelzésben az áll, hogy 2030-ra a skót bruttó hazai össztermék (GDP) évi 1,7-11,2 milliárd fonttal lesz alacsonyabb a Brexit miatt. Az adóbevételek 1,7-3,7 milliárd fonttal csökkennek majd a várakozás szerint.

A brit európai uniós tagságról tartott júniusi népszavazáson a lakosság 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka a bennmaradásra. Skóciában azonban 62 százalék voksolt a tagság fenntartására és csak 38 százalék a megszüntetésére.

A skót miniszterelnök szerint az elemzés a lehető legvilágosabban mutatja, milyen jelentős károkat szenvedhet Skócia, ha kirángatják az Európai Unióból és az egységes belső piacról.

Az EU elhagyásának nemcsak Skóciában, hanem az Egyesült Királyság egészében mélyreható és hosszú távú hatásai lesznek a költségvetési kiadásokra, a gazdasági és a társadalmi jólétre, akármilyen alternatív modell váltja fel a tagságot – mondta Nicola Sturgeon.

Nem hagyják magukat

A referendumot követően Nicola Sturgeon nagyon valószínűnek nevezte, hogy 2014 után ismét népszavazást tartanak Skócia függetlenné válásáról, mivel nem fogadják el, hogy akaratuk ellenére kirángassák őket az Európai Unióból. Ugyanakkor arra is ígéretet tett, más módjait is tanulmányozni fogja annak, hogy az ország miként őrizhetné meg tagságát az Európai Unióban.

Theresa May brit miniszterelnök korábban közölte, addig nem fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a kilépési folyamat szabályait rögzíti és aktiválása majd el is indítja e folyamatot, amíg nem alakul ki az Egyesült Királyság összes nemzete által elfogadott tárgyalási célrendszer és stratégia.

Kapcsolódók

Kimaradt?