Felbecsülhetetlen értékű műemléképületek égtek le Bulgáriában

Bulgária második legnagyobb városában, Plovdiv központjában gyúlt fel négy műemléképület. A helyiek gazdasági érdekeket sejtenek a gyújtogatás mögött.

Szombat éjjel gyúlt fel a plovdivi Dohányváros nevű részén levő dohányraktár tetőzete. Egy a raktárban lakó hajléktalan embert, Lubomir Avjdievet vádolják szándékos gyújtogatással – írja a BalkanInsight.

A szombati tűz gyorsan elterjedt, a húszas években szecessziós stílusban épült, műemléképületként számon tartott négy épület leégett. Az épületek részei voltak a Plovdiv Európa Kulturális Fővárosa 2019 programnak, Ivan Totev polgármester ígérete szerint ugyanis egy művésztelepet terveztek oda. A polgármester nem adta fel ezt a tervet: a tűzest után azt mondta, arra fókuszálnak, hogy helyreállítsák a károkat.

A helyiek gazdasági érdekről pletykálnak a városban, tüntetést szerveztek az épületek elé, azzal vádolva Bulgáriát, hogy maffia irányítja. A pletykák alapját az adja, hogy befektetőket régóta érdekli a környék, új épületeknek szemelték ki ugyanis. Néhány hónappal korábban helyi lakosok élőlánccal tiltakoztak egy raktárépület lerombolása ellen – amelyet végül csak részben tudtak tönkretenni.

A négy leégett épületből három egy olasz cég, a R.I.P.A. tulajdonában van, a negyedik a Galaxy Groupé. A károkat – Vezhdi Razhidov kulturális miniszter hétfői megszólalása szerint – nekik kell állni, ez összesen 15 ezer eurós költséget jelent majd. A hajléktalan szerepét továbbra is vizsgálják: az a kérdés, fizetett-e neki valaki, vannak-e bűntársai esetleg? Ő is megszólalt az ügyben, helyi lapoknak arról panaszkodott, hogy nincs többé tető a feje fölött. 35 éven át élt ott, és elmondása szerint munkában volt, amikor a tűzeset történt.

Kimaradt?