Beérhet a dán „szexkampányok” gyümölcse

Miután egy tavaly indult kampánybanvideókban ösztönzik a dánokat gyerekvállalásra, úgy tűnik, beérik a próbálkozások gyümölcse – írja az Independent.

Tavaly az állami televíziócsatornán jelentek meg a „szexkampány” videói, többek között olyan is, ami arra buzdított, hogy a gyerekvállalást az édesanyákért vállalják be a dánok – azaz tegyenek a társadalom elöregedése ellen.

„A dán jóléti rendszer nyomás alatt van. Még mindig nem születik elég gyerek a pozitív változások ellenére. És ez mindannyiunkat érint. De akik valószínűleg a legtöbbet szenvednek emiatt, az anyák, akik soha nem fogják megtapasztalni, milyen ha unokájuk van” – hangzik el a felvételen.

Koppenhága városa is beleállt a kampányba: arra kérte az embereket, gondolkodjanak el a termékenységükön, azon, hogy a férfiak spermája „nem úszik-e túl lassan”, vagy megszámolták-e a nők petesejtjeiket?

A The Local szerint erre a nyárra beérnek a kampányok, és 1200 gyerekkel több születhet, mint egy évvel korábban. A kopenhágai egészségügyért felelős alpolgármester, Ninna Thomsen szerint a hirdetéseket nem hangolták össze, a pozitív eredményt sem a videókkal magyarázzák.

2014-ben már kampányoltak a gyerekvállalásért, akkor arra kérték a lakosságot, "tegyék meg Dániáért".

Globális jelenségről van szó

2014-ben az ország termékenységi rátája 1,69 volt, míg a társadalom fennmaradásához átlagban 2,1 gyerekre van szükség. Az országban az első gyerekvállalás átlagos életkora 29,1 év, ez a szám 1970-ben öttel volt kevesebb.

A The Little Data Book on Gender szerint az eurózóna országainál mért kis növekedéstől eltekintve a világon mindenhol csökkent a gyerekvállalási kedv: Európában és Közép-Ázsiában 2,3-ról 1,8-ra csökkent 1990 és 2011 között, de a legmagasabb mutatókat produkáló Szubszaharai Afrikában is 6,3-ról 4,9-re esett ez a szám.

Kapcsolódók

Kimaradt?