Az oroszok drótkerítést építenek kalinyingrádi enklávéjuknál

Oroszország drótkerítést épít a Lengyelországgal szomszédos exklávéja, a Kalinyingrádi terület határán, miután Varsó júliusban az adott határszakaszon felfüggesztette a kishatárforgalmat - közölte csütörtökön a lengyel közszolgálati televízió.

A TVP Info hírcsatorna szerint a kerítés építése immár egy hónapja zajlik több szakaszon. A csatornának nyilatkozó újságírók kizárták, hogy a drótkerítés az illegális bevándorlással hozható kapcsolatba, mivel az érintett terület nem ennek útvonalán fekszik.

„Nem tudjuk, szomszédaink miért fogtak hozzá ehhez a munkához" - nyilatkozott erről a lengyel közszolgálati rádió egyik regionális csatornájának Anna Lusnia, az északkelet-lengyelországi határőrség szóvivője. Lusnia szerint a kerítésépítés a 210 kilométeres határszakasz egyes részein jelenleg is folyik, "ismeretlen céllal".

A kerítésemelés azután kezdődött, hogy Lengyelország az orosz exklávéval közös határon július 4-én felfüggesztette a kishatárfogalmat. Oroszország azzal is reagált, hogy a kishatárfogalmat a maga részéről is leállította. Lengyelország a korlátozásokat a varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata miatt rendelte el. Azonos intézkedések augusztus 2-ig a lengyel-ukrán határon is érvényben voltak, a schengeni övezethez tartozó szomszédos országok határán pedig abban az időben ideiglenes határellenőrzést vezettek be. Míg a rendezvények végeztével a többi határszakaszon visszaállt a korábbi rendszer, a Kalinyingrádi területtel a felfüggesztett kishatárforgalmat eddig sem állították vissza, amit a lengyel belügyminisztérium biztonsági tényezőkkel indokol.

Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szerdán kijelentette: "Amennyiben a felfüggesztés okai - egyebek között a gazdasági bűnözés - megszűnnek, a kishatárforgalmat minden bizonnyal visszaállítják". 

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a témát augusztus elején biztonságpolitikai tényezőkkel hozta összefüggésbe, mondván, hogy az orosz exklávé "militarizált terület," ahol orosz csapatok állomásoznak. "Amikor a biztonsági tényezők és a gazdasági előnyök között kell választanunk, mindig a biztonság mellett döntünk" - mondta Blaszczak, reagálva a két észak-lengyelországi vajdaság - a pomerániai és a warmia-mazúriai - tiltakozó levelére, amelyben a helyi hatóságok a kishatárforgalom visszaállítását követelték, gazdaságilag előnyesnek értékelve ezt.

A Kalinyingrádi területtel szomszédos lengyel vajdaságok vezetőiéhez hasonló álláspontot korábban az ellenzéki Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt is megfogalmaztak. Álláspontjukhoz csatlakozott csütörtökön a harmadik legnagyobb lengyel parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki Kukiz,15 is, úgy értékelve, hogy az intézkedés komoly veszteségeket okoz a helyi vállalkozóknak. "Nem tartjuk egészen meggyőzőnek azt az érvelést, hogy a kishatárforgalmat biztonsági okokból, a terrorizmus veszélye miatt szüntették meg" - mondta parlamenti sajtóértekezletén Adam Andruszkiewicz képviselő.

Lengyelország 2012-ben kötött szerződést Oroszországgal a határövezetben élő lakosság vízum nélküli beutazását lehetővé tevő kishatárforgalomról. A Kalinyingrádi területtel közös lengyel határon vízummal továbbra is lehetséges a be- és kiutazás.

Kimaradt?