Merkel: az iszlamista terrorizmus nem a menekültekkel érkezett Németországba

Az iszlamista terrorizmus nem a menekültekkel érkezett Németországba - jelentette ki Angela Merkel német kancellár, a jobboldali CDU elnöke szerda este pártja egy kampányrendezvényén a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Neustrelitzben.

Német hírportálok csütörtöki beszámolói szerint a kancellár arra a kérdésre, hogy a menekültekkel együtt a terrorizmus is megérkezett-e Németországba, azt mondta, valóban tapasztalható, hogy menekülteket megkörnyékeznek és megpróbálnak megnyerni az iszlamista terrorizmus ügyének, de az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorizmusa „nem a menekültek révén jelent meg nálunk, hanem már itt volt korábban is”.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU a biztonsági szervek létszámának növelésével és hatáskörének kiterjesztésével reagál a fenyegetettségre.

A digitalizáció, a közösségi média vagy éppen a júliusi müncheni vérengzéssel összefüggésben széles körben ismertté vált darknet - az internetnek a névtelenséget biztosító speciális technológia révén főleg bűnözők által használt része - miatt a hatóságoknak állandóan fejleszteniük kell technológiai képességüket - emelte ki a pártelnök kancellár, rámutatva, hogy „ami korábban kamerás térfigyelő rendszer volt, az rövidesen arcfelismerő rendszer is lesz”.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában szeptember 4-én helyi törvényhozási (Landtag) választást tartanak. A CDU a tartományban kisebbik koalíciós partnerként 2006 óta kormányon van a szociáldemokrata párttal (SPD). A legutóbbi felmérések alapján a szavazatok 23 százalékára számíthat, ami megegyezik az előző, 2011-es választási eredménnyel, és a második helyet jelenti az SPD után, amely a szavazatok 24 százalékát szerezheti meg a 2011-es 35,6 százalék után.

Kapcsolódók

Kimaradt?