Kristálymettel tehetik fürgébbé az észak-koreai felhőkarcoló-építőket

Kristálymettel tömhetik az észak-koreai munkásokat, akik a Phenjan fővárosban épülő felhőkarcolón dolgoznak.

Megszoktuk, hogy az elzárt országról alig tudni valamit, túl a hivatalos propagandán, amit nem igazán veszünk figyelembe. Ezúttal a The Telegraph írta meg a Radio Free Asiához eljuttatott hírek alapján, hogy egy felhőkarcoló építőmunkásait kristálymettel teszik szorgosabbá a határidő miatt aggódó projektmenedzserek.

Ázsiai emberi jogi szervezetek a rabsziolgasághoz hasonlítják az ottani munkások munkakörülményeit, és arra kérik az ENSZ-t, lépjen közbe. Phil Robertson, a Human Rights Watch ázsiai elnöke szerint nehéz ellenőrizni, hogy mi zajlik a zárt országban valójában, de amennyiben beigazolódnak a sejtelmek, "erőteljesen elítélik".

A hírek szerint több százezer koreai lakost vontak be a nagyívű projekt befejezésébe. Egy hetvenemeletes felhőkarcolóról és több mint hatvan bérházról van szó.

Észak-Korea a hetvenes évektől gyárt metamfetamint, hogy a bevételeit növelje. A terméket eredetileg gyógyszerként használták, de hamar elterjedt mint drog. Állami létesítményekben készül alulfizetett kémikusok által, és eladják belföldön, külföldön egyaránt.

A Drogmentes Világért Alapítvány honlapja szerint a kristályos metamfetamin a metamfetamin nevű drog egyik formája, amit felszippantanak, elszívnak vagy injekcióznak. "Néhányan még szájon át is fogyasztják, de mindenkiben erős vágy alakul ki arra, hogy tovább használja, mivel a drog a boldogság és a jó közérzet hamis érzését kelti – hirtelen magabiztosságot, hiperaktivitást és energikusságot. Az étvágyat is csökkenti. Ezek a hatások általában 6-8 órán keresztül tartanak, de tarthatnak akár 24 órán át is" – áll a honlapon.

Kimaradt?