Cristian Preda: a visegrádi négyek a keleti perifériára szorítják Romániát

A visegrádi országok szövetsége (V4) a keleti periféria szerepét rója Romániára és Bulgáriára - olvasható az Adevărul napilap internetes kiadásának blogrovatában megjelent szerdai véleménycikkben. 

A cikk szerzője, Cristian Preda politológus, európai parlamenti képviselő úgy véli: Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia szövetsége - azáltal, hogy a közép-európai térséget jeleníti meg az Európai Unióban - elszigeteli Romániát és Bulgáriát. Cristian Preda "légből kapottnak" nevezte a V4-ek kísérletét a brexit utáni Európa meghatározására. 

"Azon törekvésük, hogy ne csak földrajzilag, hanem politikailag is a központ szerepét töltsék be, valószínűleg csúfos kudarcba fullad (.) Ha az egyesült Európa túléli a válságot, a megoldás nem Szlovákiából vagy valamelyik szomszédjából, hanem Berlinből és Párizsból érkezik" - állította a cikkíró. 

Úgy vélte: éppen ezért Romániának és Bulgáriának nem is érdemes arra törekednie, hogy a visegrádi országok csoportjához csatlakozzék. Ehelyett a francia-német szövetséghez kell igazodnia. 

"Különben is a visegrádi csoport négy fővárosától eltérően - ahonnan mindig arroganciával és gőggel tekintettek ránk - a németek és a franciák mindig segítettek, amikor bajba kerültünk. Biztos vagyok benne, hogy ezt a jövőben is megteszik" - vélte Cristian Preda.

A szerző a Bukaresti Tudományegyetem tanára. 

Kimaradt?