Banglades kiutasított egy észak-koreai cigarettacsempész diplomatát

Kiutasítottak Bangladesből egy észak-koreai diplomatát, amiért illegálisan hozott be az országba közel fél millió dollár értékben cigarettát és elektronikus eszközöket - jelentették be hétfőn a helyi hatóságok.

A hatóságok elrendelték, hogy Han Szon Iknek, a Dakkában található észak-koreai nagykövetség első titkárának el kell hagyni Bangladest, mert több mint egymillió darab olyan cigarettát és elektronikus berendezést találtak nála egy tartályban, amelyeket előzőleg nem jelentett be a vámhatóság felé.

„Azt kértük Észak-Koreától, hogy hívja vissza tisztségviselőjét a diplomáciai szabályok megsértése miatt” – mondta Sahidul Hake bangladesi külügyminiszter az AFP francia hírügynökségnek anélkül, hogy további részleteket árult volna el. A helyi média szerint a diplomatának hétfőn kellett elhagynia a dél-ázsiai országot.

Egy magas rangú vámtiszt szerint az észak-koreai diplomata a hónap elején is kihasználta diplomáciai mentességét arra, hogy behozzon az országba olyan dolgokat, amelyeket feltehetően később a feketepiacon értékesített.

„A diplomata azt állította, hogy szállítmánya ételből és alkoholmentes italokból áll, de amikor kinyitottuk a csomagját, 1,6 millió darab luxusmárkájú cigarettát és elektronikus berendezést találtunk benne” – mondta Moinul Hán, a vámhatóság tagja.

Tavaly szintén elfogtak egy észak-koreai diplomatát a dakkai repülőtéren, csomagjában csaknem 27 kilogramm be nem jelentett aranyat találtak. 2012-ben pedig illegális borszállítmányt foglaltak le a vámtisztek egy másik észak-koreai diplomatától.

Kapcsolódók

Kimaradt?