Hillary Clinton lesz a demokraták elnökjelöltje

Hétfőn kezdődik az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-állító országos konvenciója Philadelphiában, ahol megválasztják Hillary Clintont a párt elnökjelöltjének, valamint Tim Kaine virginiai szenátort alelnökjelöltnek.

A konvención a politika nagyágyúi mellett hírességek, Hollywood celebjei is felszólalnak, s az első estén – mint azt a Demokrata Párt közleményben bejelentette – Michelle Obama first lady és Bernie Sanders vermonti szenátor, Hillary Clinton előválasztási riválisa mond beszédet. Kedden voksolnak a küldöttek Clinton jelöléséről, szerdán Obama elnök és Joe Biden alelnök lép a szónoki emelvényhez, s ekkor mond beszédet Tim Kaine alelnökjelölt. Hillary Clinton a konvenció zárónapján, csütörtök este tárja hívei elé elképzeléseit az ország jövőjéről.

Bernie Sanders választási kampánya ugyan véget ért, de hívei egész héten kisebb-nagyobb demonstrációkat tartottak, és várhatóan Philadelphiában is megjelennek, hogy kinyilvánítsák: támogatják Bernie Sanders programját, és ezt a programot látni akarják a konvención is. Politikusok, elemzők és a Demokrata Párt hívei arra számítanak, hogy a párt egységbe kovácsolódva választja meg Clintont elnökjelöltnek. Ugyanakkor megállapítják, hogy Clintonnak, akire a clevelandi republikánus konvención négy napon keresztül kígyót-békát kiabáltak, most lehetősége nyílik arra, hogy átformálja az elnökválasztási kampány egész narratíváját.

A hétfőn kezdődő, elnökjelölt-állító konvenció után távozik posztjáról Debbie Wasserman Schultz, az amerikai Demokrata Párt elnöke – jelentették be helyi idő szerint vasárnap. Bernie Sanders vermonti szenátor, aki minden valószínűség szerint alulmarad Hillary Clintonnal szemben a párt elnökjelöltségéért vívott küzdelemben, azonnali távozásra szólította fel a pártelnököt, miután csaknem húszezer pénteken kiszivárgott e-mailből az derült ki, hogy a párt vezetése nem pártatlan, Clinton jelöltségét részesítették előnyben, Sanders kampányát pedig megpróbálták elgáncsolni.

Wasserman Schultz vasárnapi közleményében tudatja: úgy véli, azzal tesz a legtöbbet azért, hogy a demokrata jelölt, Hillary Clinton költözhessen be a Fehér Házba, ha félreáll. A jelöltállító konvenció hétfőn kezdődik Philadelphiában. Az elnökjelölt megválasztását Donna Brazile, a párt alelnöke irányítja majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?