Egy bajor fesztivál közelében robbantott egy szír menekült

Lezárta a rendőrség a Nürnbergtől 60 km-re lévő Ansbach városának egy részét, miután robbanás történt az egyik helyi borozó mellett. Bár az első jelentések gázrobbanásról szóltak, de Carda Seidelt, a város polgármesterét idézve a Nürnberger Zeitung azt írja: szándékos esetről van szó, úgy tűnik, hogy egy robbanószerkezet robbant fel.

A bajor belügyminisztérium által is szándékosnak minősített esemény egy ember halálát okozta, és legalább 12 sérült is van. A rendőrség közlése szerint a robbantás áldozata a merénylő. "Sajnos újabb merényletről beszélhetünk" - fogalmazott Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter. Később ezt azzal toldotta meg a dpa hírügynökségnek nyilatkozva, hogy iszlamista öngyilkos merénylet történhetett: "személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt" - fogalmazott.

A robbantás nem messze történt egy szabadtéri zenei fesztiváltól, melyen éppen 2000-2500 ember vett részt. Őket a robbanás után azonnal evakuálták. Valószínűleg egy 27 éves szíriai férfi robbantott, mert nem tudott bejutni az ansbachi fesztiválra, nem volt belépője, ezért inkább a bejáratnál felrobbantotta magát. Nem világos, hogy másokat is meg akart-e ölni, vagy csak magát, de a hatóságok egyelőre nem zárták ki az iszlamista szálat az újabb német merényletnél. 

Kimaradt?