London nem tárgyal a Brexitről 2016 vége előtt

Az Egyesült Királyság távozik ugyan az Unióból, de nem fordul el európai barátaitól – mondta német vendéglátójának a brit miniszterelnök.

„Örömmel tölt el, hogy Theresa May kinevezését követően ilyen gyorsan ellátogatott Németországba. Ez jelzi, hogy egységesek vagyunk, közel állunk egymáshoz” – mondta Angela Merkel német kancellár a brit kolléganőjével folytatott berlini megbeszélés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Bár a britek meghozták a döntésüket, és népszavazáson az uniós kilépés mellett döntöttek, számos kötelék és közös érték fűzi össze Londont és Berlint, hangsúlyozta a kancellár. „A Brexit az Brexit, és Nagy-Britannia igyekszik sikeresen lebonyolítani a kilépést” – hangsúlyozta Theresa May, aki csütörtökön Párizsba utazik, hogy a brit kilépés menetrendjéről Francois Hollande francia államfővel is tárgyaljon.

A miniszterelnök közölte, hogy Nagy-Britannia csak akkor kezdeményezi az uniós tagság megszüntetésére irányuló eljárás elindítását, amikor végzett az EU-hoz fűződő kapcsolatok újrarendezésével elérendő célok meghatározásával, ez pedig 2016 vége előtt nem történik meg. May kiemelte, Németország mindig is kiemelt partnere volt Nagy-Britanniának, és ez a baráti kapcsolat megmarad.

A német politikus és brit vendége egyetértett abban, hogy mindketten a lehető legjobb megoldást igyekeznek kihozni a tárgyalásból. „Tiszteletben tartjuk a britek döntését” – emelte ki a német kancellár, hozzátéve, hogy először meg kell hallgatni Nagy-Britannia javaslatát, hogy majd megkeressék a megfelelő válaszokat. Hangsúlyozta: az előzetes spekuláció csak felesleges bizonytalanságot szülne, márpedig a kilépési tárgyalásokat tisztán és egyértelműen kell levezényelni.

A legnagyobb kérdés most az, hogy a britek hogyan akarják elhagyni a közösséget, és milyen kapcsolatot szeretnének folytatni a továbbiakban, írja a BBC. A politikai vezetők hangsúlyozták: a két ország fenntartja eddigi gazdasági és pénzügyi kapcsolatait.

Kapcsolódók

Kimaradt?