Megnyirbálná az emberi jogokat japán új kétharmados kormánya

Kétharmados többséget szerzett a nemrég lezajló választásokon Japán parlamenti felsőházában is a Japán Demokrata Liberális Párt és a Komeito jobb-közép párt koalíciója, így az első világháború óta első ízben van esély a törvényhozásnak az alkotmánymódosításra.

Az alkotmánymódosítás – írja a National Review – komoly veszélyeket tartogat. A Demokrata Liberális Párt szerint szükség van a módosításra, az alkotmány ugyanis tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek az emberi jogok nyugat-európai eszméit tükrözi, ezeket pedig meg kell változtatni.

A LDP számos tagja, köztük Abe Sinzó pártelnök is a radikális nacionalista és revizionista Nippon Kaigi (Japán Tanács) tagja, céljuk elvetni a „mazochista történelemszemléletet”, amely elismeri az ország második világháborús bűneit, álláspontjuk szerint Japán Kelet-Ázsia számos részét felszabadította. Visszaállítanák japán hadseregét a második világháború óta fennálló Japán Önvédelmi Haderő helyett, és szorgalmazzák a császár imádatát.

Az LDP alkotmányt módosító vázlata értelmében eltörölnék a vallási szervezetek politikai hatalmát korlátozó részeket, így szabad utat kaphatna az állami sintoizmus. Eltörölnék azt a passzust is, amely fogadalmat tesz a mindenkori háborúk visszautasítására (habár az USA, Oroszország és Kínai után tulajdonképpen a Japán Önvédelmi Haderő a világ negyedik legerősebb katonai szervezete).

Korlátoznák a szólásszabadságot is, a vázlat értelmében ez abban az esetben volna szükséges, ha a közösségi érdekekkel vagy renddel áll ütközésben valaki – habár a japán belügyi és kommunikációs miniszter 2014-ben már figyelmeztette a műsorközvetítőket, hogy politikai elfogultság esetén beszüntethetik a tevékenységüket. A Reporters without Borders (Ripoterek Határok Nélkül) jelentése szerint öt év alatt az ország a sajtószabadság területén a 11. helyről a 72.-re zuhant vissza.

Az alkotmányvázlat szerint a mandátumot szerző politikusoknak támogatniuk kell az új alkotmányt, ez alól azonban kivétel a császár (jelenleg Akihito az uralkodó császár, 1989 óta).

Ha az alkotmányt elfogadja az alsóház és felsőház kétharmada, nemzeti referendumot írnak ki róla, ahol egyszerű többséggel lehet majd törvénybe iktatni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?