Amerika és Oroszország tárgyalt Szíria sorsáról

Katonai együttműködésről tárgyalt John Kerry amerikai külügyminiszter és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában – írja a Washington Post.

A tárgyalások fő témája az Iszlám Állam elleni katonai együttműködés volt. Az amerikai küldöttség azonban még azt is el akarta érni, hogy Moszkva is lépjen fel az al-Kaidával szemben. A lap szerint a tervezett együttműködés kiterjedne a két ország közötti hírszerzés összehangolására, a likvidálandó célpontok egyeztetésére, és a két terrorszervezet elleni közös hadműveletekre.

A lap idézi John Kerryt, miszerint nem volt túl optimista az elmúlt egy év tapasztalatai alapján, mert nem történt meg a katonai összehangolás az oroszok és az amerikaiak között, ezért nem látta, hogy mi lesz a kimenetele a tanácskozásnak. A külügyminiszter amiatt is aggódott, hogy Putyin a jövőben is meg fogja-e szegni a tűzszüneti megállapodásokat.

A két politikus és küldöttségük egyperces csenddel emlékeztek meg a nizzai terrortámadás áldozatairól. Kerry azt mondta, hogy sajnálatos, hogy a különböző külügyi vezetőknek szinte hetente kell már részvétet nyilvánítaniuk a terrortámadások miatt. A terrorizmus egyik legfőbb forrásának a “ „terroristák keltetőgépének” nevezte Szíriát.

Kapcsolódók

Kimaradt?