Brit külügyminiszter: Nagy-Britannia még nagyobb szerepet vállalhat Európában

A brexit ellenére Nagy-Britannia még nagyobb szerepet vállalhat Európában – jelentette ki csütörtökön Boris Johnson új brit külügyminiszter.

A kilépés mellett kampányoló volt londoni polgármester közölte: “hatalmas különbség van az EU-ból való kilépés és az Európával ápolt kapcsolatok között, amelyekről úgy gondolom, hogy azok éppen erősödni fognak”. Hozzátette, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter – aki telefonon hívta fel brit kollégáját – “teljes mértékben egyetértett ezzel a nézettel”.

Kifejtette, hogy a kilépés, és az azt megelőző tárgyalások után Kerry nagyobb külföldi és globális szerepvállalásra számít Nagy-Britanniától. “Természetesen, végre fogjuk hajtani a lakosság akaratát, amely a népszavazáson kiderült. De ez semmiképp sem jelenti azt, hogy el akarnánk hagyni Európát” – mondta Johnson.

"Sokat hazudott a briteknek"

Az új brit külügyminiszter személyével kapcsolatban több európai politikus is megszólalt. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter azt mondta: “láttátok, hogy milyen stílusa volt a kampány során? Sokat hazudott a briteknek. Most pedig őneki kell megvédeni országát és tisztázni a kapcsolatát Európával, miközben sarokba van szorítva.” Erre reagálva Johnson közölte: Ayrault éppen néhány órája küldött neki egy “kedves levelet”, azt állítva benne, hogy türelmetlenül várja a közös munkát vele.

Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt Johnson kinevezése kapcsán kijelentette: “a brit humor tényleg határtalan”. Carl Bildt volt svéd külügyminiszter pedig így reagált: “szerettem volna azt hinni, hogy ez tréfa – de nem az!”

Címlapi illusztrációnk forrása: itv.com

Kapcsolódók

Kimaradt?