Német belügyminiszter: a menekültválság enyhült, de kiszámíthatatlan

A menekültválság még nem ért véget, de "Európában jól, Németországban pedig nagyon jól és rendezetten" halad a válság megoldása Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint.

A miniszter elmondta, hogy júniusban 16 335, az év eleje óta pedig 222 264 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, ami hatalmas csökkenés tavalyhoz képest, amikor egész évben 1,1 millió menedékkérő érkezett. A számok tehát azt mutatják, hogy a menekültválság így jelentősen enyhült.

Az utóbbi hónapok folyamatai alapján látható, hogy hatásosak a német nemzeti és az európai uniós szinten tett intézkedések, de a fejlemények további alakulására nem lehet "komolyan vehető" előrejelzést adni, mert a helyzet ingatag - mondta Thomas de Maiziere. Az EU-Törökország menekültügyi megállapodás ugyan működik, de "nem tenném tűzbe a kezem" azért, hogy ez így is marad a következő hónapokban, és a balkáni útvonalon is jelentősen romolhat a helyzet - jegyezte meg.

Thomas de Maiziere hozzátette, hogy miközben a nyilvántartásba vett menedékkérők száma csökken, minden korábbinál magasabbra emelkedett az önként távozó vagy kitoloncolt jogosulatlan menedékkérők száma. Május végéig mintegy 25 ezren hagyták el az országot önként és 12 ezer kitoloncolást hajtottak végre.

Kapcsolódók

Kimaradt?