Mérgezés gyanújával 142 székelyudvarhelyi diák került kórházba Magyarországon

Erős idegméreggel permetezett kukoricásban címerezett vasárnap 142 táborozó székelyudvarhelyi diák Battonyán. Miután ez kiderült, mindannyiukat kórházba szállították - írja a delmagyar.hu portál.

Hétfőn este derült ki, hogy az a tábla, amibe aznap dolgozni küldték a gyerekeket, az előző napokban komoly vegyszerezést kapott: rovarirtóval permetezték le. Szerves foszforsav-észtert szórtak ki, ami erős idegméreg.

A gyerekeknél nem jelentkezett panasz vagy tünet, de a tábort szervező cég vegyésze szeretett volna biztos lenni abban, hogy nem történt egészségkárosodás, ezért kihívta az ügyeletet a battonyai kollégiumba, ahol a diákokat elszállásolták.

Az ügyeletes orvos arra utasította őket, hogy vegyék le a ruháikat, és alaposan fürödjenek meg, majd tanácsot kért a további teendőkről. Az országos toxikológiai ügyeletes javaslatára a diákokat kórházba vitték, megfigyelésre.

Mi a címerezés? A kukorica virágát hívják címernek, ami júniusban kezd nyílni – ahhoz, hogy a vetőmag jobb minőségű legyen, bizonyos sorokon végigmenve a növény koronájából ki kell tépni a virágot, ezzel megakadályozva a beporzást. A címert felfele kell kihúzni, erőteljes mozdulattal – írja az uh.ro a magyarországi címerező táborokról beszámoló korábbi anyagában.

A Délmagyar szerette volna meglátogatni a szegedi kórházban az oda került diákokat, de arra való hivatkozással, hogy a szüleik nincsenek velük, a klinikai központ ezt nem engedte meg. Állapotukról szintén nem adhattak az orvosok felvilágosítást. A tábort szervező céget is kerestük, ám az interneten elérhető telefonszámok közül – ahogyan az egyiken jelentkező férfi tájékoztatott – „egyik sem aktuális már".

A táborozók egyébként székelyudvarhelyi középiskolások. Kísérőik elmondása szerint már tíz éve járnak rendszeresen Battonyára a címerező táborba.

Kimaradt?