Afrikai embercsempész-hálózatot számoltak fel az olasz hatóságok

Harmincnyolc embercsempészt vett őrizetbe az olasz rendőrség hétfőn, a gyanúsítottak a hatóságok szerint Afrika középső térségéből illegális bevándorlókat juttattak Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül, vagy akár hamis házasságkötésekkel is. 

A szicíliai Palermo rendőrsége által irányított hatósági akcióban őrizetbe vett személyek Olaszország különböző városaiban éltek. Huszonöt etióp, tizenkettő eritreai és egy olasz van közöttük. Évek óta jól működő embercsempész-szervezetet tartottak fenn, több ezer honfitársukat juttatva el Olaszországba. 

A nyomozást egy Szicíliában letartóztatott eritreai embercsempész, Nuredin Weharbrebi Atta vallomása indította el. Ő mondta el az olasz hatóságoknak, hogy a szicíliai partokra érkezett bevándorlók egy része miként tudott megszökni a befogadóállomásokról, és hogyan tudott továbbjutni más európai uniós tagállamokba. Mindebben a Szicíliában és más olasz városokban működő embercsempész-szervezet segített. 

Az Eritreából, Etiópiából és más közép-afrikai országokból útra kelő migránsoknak külön összeget kellett fizetniük azért, hogy eljussanak az észak-afrikai partokig, és külön a tengeren való átkelésért. Aki nem fizetett, akár meg is ölték, és a holttesteket eladták egy szervkereskedelemmel üzletelő egyiptomi szervezetnek - számolt be az eritreai embercsempész. 

A migránsokat "biztonságosabb" módon is Olaszországba juttatták: hamisított családegységesítési engedélyekkel vagy álházasságok szervezésével ezért lefizetett, olasz vagy Olaszországban élő afrikai állampolgárokkal. 

Az olasz hatóságok közleménye szerint az embercsempész-szervezet jelentős bevételre tett szert. Két kasszát is sikerült lefoglalni, az egyiket Palermo egyik presszójában, amelyet egy etióp üzemeltetett, a másikat a Termini római központi pályaudvar melletti illatszerboltban, amely egy eritreai tulajdona. Utóbbiban több mint félmillió euró készpénzt is találtak azzal a füzettel együtt, amelyben az embercsempész-szervezet forgalmát számon tartották. 

A hatóságok bejelentése szerint az embercsempészek nemcsak migránsokat, hanem kábítószert is juttattak Afrikából Olaszországba.

Kimaradt?